Säkerhet i vattnet

Vatten och framför allt havet är en farlig plats, även när stranden och kusten kan förhållanden på vattnet förändras snabbt. Säkerhet på och i vattnet handlar inte bara om överlevnad, du behöver också titta på hur du kan säkra din utrustning och sakerna du tar med dig ut på havet.

Aldrig ensam

En del av säkerhetstänket är att inte bege sig ut själv på havet eller surfa på en tom strand där ingen hjälp finns att få. Prata gärna med vänner eller familjen innan du beger dig ut och berätta var du tänker surfa och hur länge du förväntas vara borta. Nära stranden och i grunda vatten behövs bara en stark våg för att du ska träffa en stenig botten.

Skydda utrustning

Om du vill ta med dig telefonen ut på vattnet, du kanske ska ta ut båten med kompisar och åka vattenskidor, behöver du skydda telefonen från fukt och vatten. Du behöver inte komma åt telefonens funktioner medan den skyddas och kan gott och väl använda en vattentät påse för förvaring. De är smidiga och billiga och ser till att din dyra telefon klarar av vattenstänk och ett dopp i havet om olyckan är framme. Din surfbräda ska inte utsättas för onödigt solljus mellan användningarna och förvaras i en bag när den fraktas. Småskador på brädan uppkommer vanligtvis utanför vattnet och inte medan du surfar. Mindre skador ska du inte vänta med att reparera, konstruktionen har skadats och det kan senare leda till större problem. En surfbräda ska inte förvaras ståendes, det syns tydligt på dess utformning. De smala ändarna är svåra att balansera och om surfbrädan faller kan den spricka. Häng upp den på en vägg med starka krokar som håller den på plats. En sprucken bräda kommer inte att hålla länge.