Surfspots att besöka i Sverige

Sverige kanske inte är det mest surfvänliga landet i världen. Det finns många faktorer som spelar en roll i hur bra surfvågor en strand får. Med det betyder inte att man inte kan hitta bra sufspots i vårt avlånga land. Här följer några tips på platser som är värt ett eller flera besök.

Vik

På Skånes östkust mellan Kivik och Simrishamn hittar man en liten fiskeort vid namn Vik. Under rätta förhållanden kan detta vara en fantastisk plats att surfa på. Men det behövs inte mycket för att förvandla upplevelsen till en besvikelse. Det är så nyckfullt att det finns till och med en webbkamera uppsatt där man kan titta hur det ser ut innan man spenderar tiden att åka ut hit. Så mest troligt inget för långväga resenärer.

Salusand

Annat är det vid Salusand som ligger omkring fyra mil från staden Örnsköldsvik. På hösten är det inte ovanligt att vågorna blir upp mot två eller tre meter hög, men även under mindre vågor är fullt möjligt att surfa här. Det kan vara en ganska lång väg att åka för många surfare men det finns möjligheter för riktigt bra boende medan man är där uppe.

Kåsa

Befinner man sig längst Sveriges västkust är det troligt att man besökt Kåsa någon gång. Denna lilla strandremsa längst strandpromenaden i Varberg ligger mellan Apelviken och centrala Varberg och erbjuder riktigt härlig surfing vid väst och nordvästlig vind. Det måste dock blåsa ganska friskt för att vågorna ska bli riktigt bra för surfing.

Mölle

Beger man sig lite längre söderut kan man hitta åt Mölle hamn. Denna ligger omkring fyra mil norr om Helsingborg, nästan längst ut på en udde. Detta har varit en surfspot sedan 1980-talet men det som även har gjort det till en riktigt bra surfspot har även ställt till med en hel del besvär för båtarna i hamnen.