Planera för att orka mer

Du kan påverka hur mycket du orkar i vardagen. Det handlar dels om att föra in konditionsträning och att planera dina uppgifter och pauser.

En del saker som tröttar ut oss kan vi inte planera bort. Som osäkra arbets- och bostadsmarknader. Försök istället fylla på med aktiviteter, mat och produkter som ökar ditt välbefinnande på de sätt du kan.

Konditionsträna

En aktivitet som direkt ger mer energi är konditionsträning. Vi är gjorda för rörelse och få saker ger så mycket ork som att jogga, simma, cykla eller konditionsträna på något annat sätt. Men det behöver ske regelbundet så planera in träningstid, gärna 15-20 minuter varje dag.

Sänk tempot – även om det känns svårt

Fokusera på de delar av tillvaron där du har nog med inflytande för att själv bestämma takten. Till exempel genom att se över dina dagar och glesa ut uppgifterna. Ja, det kan kännas svårt, men resultatet blir att du kan arbeta i långsammare takt, få mer gjort och därmed ha tid och ork kvar till annat.

Ta pauser

Ta paus ofta och använd stunden åt något som hjälper dig slappna av och vara närvarande, finn inspiration genom att exempelvis klicka dig vidare på nätet. Därför att du orkar mer om du regelbundet vilar dig genom att göra något annat en stund.